Mou-te!

Estem en moviment tota la nostra vida.

Les últimes investigacions confirmen com moviment i aprenentatges, van de la mà. Des que naixem, les primeres experiències d’aprenentatge es donen amb el domini de la coordinació motriu.Quins beneficis ens aporta l’activitat física?

Ens aporta beneficis a nivell emocional

 • Afavoreix un estat d’ànim positiu. En practicar esport s’activen les àrees relacionades amb la percepció, el control corporal i la planificació del moviment, i es redueix l’activitat del còrtex prefrontal, dedicat a funcions cognitives d’alt nivell.
 • Augmenta la producció de dopamina, associada al sistema de recompensa cerebral. També generem dopamina amb altres experiències relacionades amb el plaer, com poden ser, per exemple, l’alimentació o el sexe. S’allibera des de les neurones situades en l’àrea tegmental ventral, estructures com el nucli accumbens o l’amígdala, entre d’altres.
 • El cervell rep més triptòfan, aminoàcid essencial per a l’alliberació de serotonina, que ens genera sensació de benestar.
 • Disminueix el nivell de cortisol. El cortisol és una hormona esteroidal produïda per les glàndules suprarenals. El cortisol s’allibera com a resposta l’estrès. Les seves funcions principals són incrementar el nivell de sucre en sang, disminuir el sistema immunològic i activar el metabolisme. Un excés de cortisol, disminueix la capacitat de memòria, malmetent les cèl·lules de l’hipocamp.

Ens aporta beneficis a nivell cerebral

 • L’activitat física regular, incrementa el volum d’algunes regions cerebrals, entre d’altres, el còrtex prefrontal.
 • Afavoreix l’alliberació de factors de creixement, i d’aquesta manera es promou la neurogenèsi i les connexions sinàptiques en l’hipocamp.
 • Augmenta la creació de nous vasos sanguinis.

Ens aporta beneficis a nivell mental

 • Potencia la capacitat d’atenció.
 • Millora les funcions executives.
 • Millora la planificació de la conducta.
 • Augmenta la capacitat de memòria.


Apliques el moviment a la teva aula? Quines estratègies utilitzes?

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *