No seria res nou o especialment innovador, voler reivindicar el protagonisme que el joc pot i ha de tenir com instrument educatiu, formatiu. I per què no també com a font de diversió pels alumnes, mentre aprenen, dins de les programacions d’educació física. De fet, això ni es discuteix des de fa ja molts anys i formen part d’una part més del currículum, blocs de continguts, aprenentatges, sabers… com preferim denominar-ho. Sí és cert, que per arribar fins aquí, certament amb freqüència van ser objecte d’oblit quan no de menyspreu, per considerar que podien distorsionar el rigor i la “serietat” que han d’acompanyar els processos formatius i educatius. El seu…
-
-
Mou-te!
Estem en moviment tota la nostra vida. Les últimes investigacions confirmen com moviment i aprenentatges, van de la mà. Des que naixem, les primeres experiències d’aprenentatge es donen amb el domini de la coordinació motriu. Quins beneficis ens aporta l’activitat física? Ens aporta beneficis a nivell emocional Afavoreix un estat d’ànim positiu. En practicar esport s’activen les àrees relacionades amb la percepció, el control corporal i la planificació del moviment, i es redueix l’activitat del còrtex prefrontal, dedicat a funcions cognitives d’alt nivell. Augmenta la producció de dopamina, associada al sistema de recompensa cerebral. També generem dopamina amb altres experiències relacionades amb el plaer, com poden ser, per exemple, l’alimentació o…
-
5 LIBROS DE MINDFULNESS EN INGLÉS
En esta nueva colaboración con Eduk os quiero compartir una de mis otras especialidades a parte del yoga, ésta es la práctica del mindfulness con niños y niñas de todas las edades. En mis clases acompaño tanto a bebés con sus mamis (a descubrir sonidos y texturas) como a adolescentes (a gestionar la ansiedad y el estrés en un mundo tan demandante como el actual). La práctica habitual del Mindfulness ayuda a descubrirse a uno mismo desde la compasión y la amabilidad, a interactuar con el mundo que lo rodea con una actitud curiosa y con aceptación. Son varios los beneficios que la práctica habitual del Mindfulness conlleva a niños…
-
Música i expressió corporal, aliades de l’educació emocional sistèmica
Per Cristina Duran Salvadó.Professora de música, de ioga i màster en Pedagogia Sistèmica Durant vint anys he exercit com a professora de música a secundària, convençuda de tots els beneficis que la música pot aportar a les persones i als adolescents en particular. Fer música és una activitat que entrena els dos hemisferis del cervell, i fer-la en grup és una autèntica experiència socialitzadora, integradora i emocionalment enriquidora. Després de cursar el Màster de Pedagogia Sistèmica a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, vaig sentir que la música i l’expressió corporal podien ser el camí més directe per treballar l’educació emocional amb enfocament sistèmic. Vaig voler compartir i mostrar…
-
Aprendre a pensar
La cultura de pensament és una forma de reflexionar sobre els problemes i les situacions que es presenten a la nostra vida. És un conjunt de pràctiques i hàbits que ens ajuden a abordar situacions complexes de forma eficaç. La cultura de pensament ens ensenya a prendre decisions conscients i aconseguir resultats millors i més satisfactoris. Les rutines i destreses de pensament són eines que ens ajuden a prendre decisions, a organitzar les nostres idees i a desenvolupar estratègies per resoldre problemes. Estan dissenyades per ajudar-nos a pensar de manera clara, sistemàtica i productiva, de manera que es poden utilitzar per arribar a conclusions més ràpides i eficients. Les rutines…
-
Beneficis de l’aprenentatge cooperatiu
L’aprenentatge cooperatiu és una forma de treballar en grup que ofereix molts avantatges! És una forma d’aprendre que s’ha demostrat eficaç i que promou habilitats socials i acadèmiques. En primer lloc, l’aprenentatge cooperatiu fomenta la interacció entre els alumnes. En treballar en grup, els alumnes es poden ajudar i compartir el seu coneixement. Això els dóna l’oportunitat de millorar les seves habilitats socials, com ara escoltar, parlar amb confiança i col·laborar amb els altres. En segon lloc, promou l’autonomia dels alumnes. Quan els alumnes treballen en grup, s’encarreguen de prendre decisions i es responsabilitzen dels seus resultats. Això els ajuda a desenvolupar habilitats acadèmiques, com ara pensar, avaluar i crear.…
-
Espais emocionalment intel·ligents
Les emocions tenen la capacitat de potenciar o frenar l’aprenentatge. Per tant, és essencial que les propostes educatives que realitzem sintonitzin amb la vibració emocional del nostre alumnat. En un moment com l’actual, cal tenir present que els alumnes han estat molt temps vivint amb les limitacions i les mancances que ens ha portat la pandèmia: ens han mancat somriures i abraçades i ens han sobrat cuirasses. Podem trobar alumnes que presentin estats emocionals relacionats amb la por, l’ansietat, l’estrès, la irritabilitat, la incertesa o la inseguretat; o bé, amb la negació, l’escepticisme o la incredulitat. Però també, estats emocionals relacionats amb la solidaritat, la responsabilitat i el desig d’ajudar. …
-
3 IDEES PEL CALENDARI D’ADVENT
S’acosta el desembre, per tant estem a punt de viure les tradicions Nadalenques a la mateixa aula.Activitats com cantar nadales, preparar el poema de Nadal, escriure la carta als Reis, preparar-nos per l’amic invisible, la participació d’activitats solidàries en el barri, i com no l’esperat calendari d’advent. Totes aquestes activitats són vivències que a vegades les fem de forma automàtica i sense valorar-les, avui us proposo que si les realitzem en consciència i tranquil·litat són una font d’aprenentatges autèntics i reals.Així doncs, us he preparat 3 idees per a fomentar la cohesió de grup i els valors ètics com la bondat, la compassió i l’agraïment a través d’activitats de Mindfulness. La proposta és fer-ho a través del…
-
Conèixer-se a un mateix
De tots els coneixements possibles, el més savi i útil és conèixer-se a si mateix. William Shakespeare Fomentar un correcte autoconeixement des de la infància permet guanyar confiança i seguretat davant les situacions del dia a dia. A continuació, podràs descobrir una senzilla dinàmica per fomentar-lo a l’aula. PÈTALS DE CONEIXEMENT És una dinàmica molt senzilla, que consisteix que els alumnes dibuixin (o decorin) en un full en blanc una flor de cinc pètals. Al cor de la flor hi enganxaran la seva fotografia. L’educador/a guiarà la reflexió amb els alumnes. «Sovint quan pensem en una persona, en primer lloc ens fixem amb les característiques físiques, per si hi pensem bé,…
-
El desig d’aprendre
La motivació, element fonamental en el procés d’aprenentatge, permet activar de manera fàcil el desig d’aprendre En aquest article compartirem algunes estratégies bàsiques que ens permeten crear contextos rics i constructius per despertar la motivació en els alumnes i fomentar una integració significativa dels aprenentatges. Com puc fomentar la motivació a l’aula? Comparteix la teva passió i acompanya als alumnes a descobrir la seva Observa’ls i escolta’ls per tal d’ajudar-los a conèixer-se millor. L’autoconeixement és un aspecte clau per gaudir d’una bona autoestima, com més em conec més capaç de prendre decisions coherents amb els desitjos i de crear objectius motivadors per aconseguir. Com a educadors, cal tenir en compte…